Account Aanmaken

Leuk dat je wilt beginnen met Spont iPad kassa.

Als de hardware besteld is, of je hebt al hardware, start je met het aanmaken van een account bij Spont.
Dit doe je via de volgende link: https://mijn.spont.cash/signup/
Doorloop de stappen.
Met dit account kun je (straks) ook inloggen op je iPad.

Producten en Categorieën Toevoegen

Nu gaan we je kassasysteem vullen met je producten.

De meest handige manier om je systeem te vullen met producten is om te beginnen met het aanmaken van de product categorieën. (Later nog categorieën toevoegen kan ook nog)
Dit is handig omdat je dan gelijk de productcategorie kan selecteren bij een product / artikel.
De categorieën vind je hier: https://mijn.spont.cash/inventory/categories
Hoe je een categorie aanmaakt lees je in het volgde helpdocument: https://help.spont.cash/nl/article/categorie-toevoegen-r4zq4/

Nu is het tijd om je producten / artikelen te gaan toevoegen in het kassasysteem.

De sectie om producten aan te maken vind je hier: https://mijn.spont.cash/inventory/products
Hoe je dat doet vind je in het volgende artikel: https://help.spont.cash/nl/article/product-toevoegen-6st58q/

Nu wil ik ook nog de volgorde van de producten en categorieën op de iPad aanpassen.

Dat kan, in het volgende helpdocument wordt beschreven hoe je dat gemakkelijk kunt doen:
https://help.spont.cash/nl/article/volgorde-producten-en-categorieen-aanpassen-2fo3fw/

Betaalopties aanzetten in mijn kassa

Nu je producten in het systeem staan gaan we de betaalopties aanzetten in het systeem.

Even van uit gaande dat je contante betalingen wilt ontvangen (anders kun je deze stap al overslaan) gaan we naar het onderdeel apps in de backend.
Installeer de volgende app: https://mijn.spont.cash/apps/settings/cash

Werk je met Sumup?

Dat werkt net even anders. Ga naar het onderdeel hardware in de backend.
Dat onderdeel vind je hier: https://mijn.spont.cash/settings/devices
Bovenin zie je een balk met + Sumup Pin, klik hierop en klik op installeer. De Sumup betaal methode is nu toegevoegd aan je kassa.
Als je op de ipad voor de eerste keer kiest voor betalen met Sumup zul je moeten inloggen met Sumup en nog enkele stappen doorlopen.
Hier staat nog het specifieke helpdocument voor Sumup aansluiten: https://help.spont.cash/nl/article/sumup-koppelen-1h8qmwi/

Andere betaalopties.
Wil je verder nog andere betaalopties in het kassasysteem zetten, bijv. eigen Cadeaubon, Eigen gebruikj Personeel, Niet gekoppeld pin etc.
Installeer dan de volgende app via de backend: https://mijn.spont.cash/apps/settings/custompayment
Hier kun je eigen betaalmethoden aanmaken en aangeven of het bij de omzet geteld moet worden of niet.
Het specifieke helpdocument vind je hier : https://help.spont.cash/nl/article/extra-betaalmethoden-instellen-eigen-gebruik-personeel-waste-fwvxlt/

Zie je een bepaalde betaalmethode niet staan op je kassa? Check dat even bij hardware en dan het device of deze methodes staan aangevinkt.
Klik hier en selecteer je device: https://mijn.spont.cash/settings/devices

Klanten aanmaken

Ik wil graag klanten kunnen aanmaken in het systeem. Dat is geen probleem.
Installeer de volgende klantenbestand app in de backend: https://mijn.spont.cash/apps/settings/customer
Op de iPad verschijnt nu in het menu linksonder de button klanten.
Je kunt klanten aanmaken rechtstreeks op de iPad, door rechtsboven op het toevoeg icoontje te klikken, of via de backend. Je kunt vaste klanten ook een kortingspercentage meegeven.
Via de backend kan hier: https://mijn.spont.cash/customers

Printer Aansluiten

Tenslotte gaan we de printer koppelen met de iPad kassa.
Een printer aan Spont linken kan wanneer je beschikt over een printer die compatible is met Spont.
Dit zijn onze eigen Spont Printers, en de netwerk printers van Citizen en Epson.

Sluit de printer aan
Verbind de printer met jouw router (doormiddel van een LAN-kabel ).
Stop de bonnenrol in je printer
Sluit de stroomkabel aan en stop deze in het stopcontact.
Installeer de printer app:
Ga naar: https://mijn.spont.cash/settings/devices
Druk op: '+ Printer toevoegen'.

Optie 1: Heb je een Spont Printer:

Zet de printer uit.
Druk op het FEED knopje en houd dit ingedrukt.
Zet de printer weer aan
Nu komt er 2 bonnen uit, de laatste (de kleine bon) met het IP adres moet je hebben. (meestal 192.168.1.87)

Optie 2: Heb je een Citizen:
Druk op het kleine knopje, achterop de printer, naast de netwerkkabel
Je IP is het onderste IP-adres op het bonnetje wat we zojuist hebben uitgeprint.

Optie 3: Heb je een Epson printer (netwerk).
Druk op het FEED knopje en houd dit ingedrukt.
Zet de printer weer aan
Er komt een bon uit, zoek het mac adres op (ziet er zo uit: 00:1B:44:11:3A:B7)

Configureer je printer:

Nu je het IP van je printer hebt, kun je die zoals hieronder invullen. (bij een Epson vul je hier het mac adres in)
Geef verder de printer een naam, bijv. Printer bar of printer keuken
Selecteer of de printer een productieprinter is (kitchen) of balie/bar (counter) of beide
Selecteer het printer model (Spont, Cititzen of Epson)
Selecteer of er een buzzer of kassalade gekoppeld is aan de printer
Selecteer je deze printer moet altijd actief zijn, dan print hij altijd na betaling een kassabon, selecteer je dit niet dat kun je dat na iedere betaling aangeven
Klik op opslaan

Selecteer je iPad bij devices en zet daarna bij de ipad het vinkje printserver aan. https://mijn.spont.cash/settings/devices
Vergeet ook niet de printer te selecteren hier bij Bon Printer

is dit de hoofd iPad die altijd aanstaat, vergeet niet het vinkje aan te zetten bij print server

Zorg ook dat je de categorieën aan de juiste printer gekoppeld hebt

Probleem oplossing:

Werkt je printer nog niet? Dan komt dit waarschijnlijk, omdat de printer (192.168.1.20) op een andere IP range ingesteld staat dan de iPad.

Ga naar de iPad -> Settings -> Wifi -> (i) hier zie je het IP adres van de iPad.

IP range is hetzelfde:
Probeer dan of je de printer direct kunt bereiken door onderstaande stappen te volgend:
Open safari op je iPad
Vul het IP adres van je printer (zie bovenstaand bonnetje) in waar je normaal een website opent. Bijvoorbeeld http://192.168.1.87 (inplaats http://www.google.nl)
Wanneer je nu de printer instellingen ziet, staat de printer goed ingesteld. Het best kan je even contact opnemen met support via de chat rechtsonder. Dan helpen we je verder.

IP range is NIET hetzelfde:

We raden je aan om de installatie service van spont te nemen. Dan komen wij langs om alles voor je klaar te zetten.

Andere interessante opties

Cadeaubonnen toevoegen: https://help.spont.cash/nl/article/cadeaubon-module-1jg43dj/
Tafelplattegrond maken: https://help.spont.cash/nl/article/tafelbeheer-1isp7x0/